[[TitleIndustry]]

Примена нерђајућег челика у структури

Date:Jun 17, 2019

Лимови од нехрђајућег челика нашироко се користе у декоративне сврхе, попут вањских зидова, кровова и лифтова због свог атрактивног изгледа и издржљивости. Данас се нехрђајући челик све више користи као носива конструкција у отежаним окружењима. Из перспективе читавог животног циклуса конструкције, нерђајући челик је у већини случајева економичнији.

Више од половине светске годишње производње челика користи се у области грађевинских конструкција. И-греде, плоче и челичне шипке у зградама и мостовима обично се израђују од економичног угљеничног челика или нисколегираног конструкцијског челика. Нажалост, ови челици су склони хрђи, што изазива огромне економске и еколошке утицаје на глобалну инфраструктуру, утичући на путеве, мостове, зграде и системе за испоруку нафте, воде и отпадних вода.

Stainless steel uses

Велики број студија је показао да индустријски развијене земље пате од корозије од 3% до 4% БДП-а годишње. Ово укључује само директну штету од замене оштећених материјала и компоненти, док се индиректни губици, попут губитака у производњи, утицаја на животну средину, поремећаја у саобраћају, личних повреда и губитака од смрти.

Стандардни конструкциони челици морају бити обојени или метални премаз да би се корозија свела на минимум. Поред почетних трошкова заштите боје, челици са пресвлаком такође могу имати скупе трошкове прегледа, одржавања или замене током целог животног века премаза. Индиректни трошкови одржавања, попут губитака у производњи и приходу, такође могу бити високи. Чак је понекад, због услова, немогуће прегледати и одржавати структурне компоненте.

Stainless steel uses

Поређење трошкова животног циклуса

Дизајнери сада све више разматрају трошкове структуре током целог животног циклуса, а не само почетне инвестиције. Када се узму у обзир трошкови животног циклуса, посебно за конструкције којима је потребна добра издржљивост или да се инспекције и одржавање не могу изводити или су веома скупе, нехрђајући челик је одржива опција иако је нерђајући челик много скупљи од угљеничног челика.

Штавише, постоје начини за смањење разлике у материјалним трошковима. Елиминирање премаза смањује трошкове инсталације. Када се користи дуплекс нерђајући челик веће чврстоће, величина и тежина секције могу се смањити, чиме се додатно смањују почетни трошкови.

У погледу трошкова одржавања током века конструкције, употреба нерђајућег челика елиминише потребу одржавања премаза и замене делова услед корозије. Конструкција од нехрђајућег челика је такође одрживије решење које помаже смањењу емисија и смањењу потрошње ресурса и отпада


Par: Шта је прирубница од нерђајућег челика?

Sledeći: Шта је супер нехрђајући челик