[[TitleIndustry]]

Šta je vruće valjanje? Koje su prednosti i nedostaci?

Date:Jun 05, 2019

Vruće valjanje je postupak oblikovanja čelične ploče, koji se odnosi na oblikovanje valjanja pod uvjetom da čelik ili legura nisu u potpunosti ohlađeni i mekši. Glavne karakteristike su:

Prednosti: lijevačka struktura ingota može se uništiti, veličina zrna čelika može se pročistiti i oštećenja mikrostrukture mogu se eliminirati, tako da se poboljšaju mikrostruktura i mehanička svojstva čelika. Ovo poboljšanje uglavnom se odražava na smjer kotrljanja, tako da čelik više nije izotropan u određenoj mjeri, a mjehurići, pukotine i labavost nastali tijekom izlijevanja također se mogu zavarivati pod djelovanjem visoke temperature i pritiska.

Nedostaci:

1. Nakon vrućeg valjanja, nemetalni inkluzije (uglavnom sulfidi i oksidi, kao i silikat) u čeliku se prešaju u tanke listove, što rezultira odlaganjem (međusloj). Delaminacija uvelike pogoršava zatezna svojstva čelika u smjeru debljine, a tijekom skupljanja zavarivanja može doći do interlaminarnog kidanja. Lokalni naprezanje izazvano skupljanjem zavara često je nekoliko puta naprezanje tačke prinosa, što je mnogo veće od onog uzrokovanog opterećenjem.

2.Ostali stres uzrokovan neravnomjernim hlađenjem. Preostali napon je unutrašnji napon ravnoteže samofazne ravnoteže bez vanjske sile, a vruće valjani čelični presjek sa svim vrstama presjeka ima ovu vrstu zaostalog napona. Što je veća veličina profila čelika općeg presjeka, to je veći zaostali napon. Iako je zaostali napon samofazna ravnoteža, on ipak ima određeni utjecaj na performanse čeličnih elemenata pod djelovanjem vanjske sile. Na primjer, može imati štetne efekte na deformacije, stabilnost, otpornost na umor i tako dalje.


Par: Шта је аустенит нерђајући челик?

Sledeći: Карактеристике санитарне цеви од нехрђајућег челика